Plantes de confinament i el win win.

Plantes de confinament i el win win.

PHILODENDRON, aloe, indoor, plantes interiuor, zamioculca, dracena, monstera deliciosa, pots, chamaedorea, marantha

PHILODENDRON, aloe, indoor, plantes interiuor, zamioculca, dracena, monstera deliciosa, pots, chamaedorea, marantha

Quin títol! Com prova el confinament?  He sentit a dir que s’ha d’abraçar l’adversitat.  Que si les coses passen per algun motiu, que si l’energia del món ens porta on hem d’estar, que si la terra ens donarà una patada al cul… a saber! Això ho deixo a l’opinió i percepció de cadascú.  Però, mentrestant, podem gaudir de casa nostra per poder-nos fer l’estada un xic més agradable.

Penseu bé abans de comprar, si no en sabeu massa, busqueu informació o truqueu a la vostra floristeria de capçalera per assessorar-vos.  Feu un racó a casa, a la zona on passeu més estona, i agrupeu-les. Us donarà sensació de relax i purificarà l’ambient, que bona falta ens fa.

STRELITZIA, sansiviera, pota d'elefant, scandens

STRELITZIA nicolai, sansiviera, pòta d’elefant, falguera i calathea

Les podeu observar per veure com s’adapten dia a dia al lloc nou. No les regueu en excés. Els i podeu treure la pols de les fulles un cop a la setmana i segons les varietats. Les podeu posar a la dutxa per regar-les i treure’ls la pols. Ho agrairan! Qualsevol planta d’origen tropical agrairà aquestes dutxes. L’humitat és vital per a elles.

Si casa vostra té l’ambient molt sec, o teniu la calefacció o l’aire acondicionat encès, poseu gots d’aigua entre elles per donar l’humitat necessària a la seva zona.  Idealment les hauríeu de pulvoritzar cada 3 dies (aprox.).  Això del got d’aigua és el consell que donc als qui no tenen temps ni memòria per recordar que tenen plantes.

MONSTERA VARIEGATA, monstera, alocasia, ficus elastica, monstera monky, plantes d'interior variades, llum indirecta

MONSTERA VARIEGATA, monstera, alocasia, ficus elastica, monstera monky, fitònia, peperomia, zamioculca, alocasia amazonica. Una bona barreja!

I si teniu un balcó o terrassa, més alegria! Coloqueu les plantes on les podeu disfrutar des de l’interior i així també recordareu que les heu de regar de tant en tant.  Si fan flor, reviseu-les cada dia quan floreixin, per treure les flors marcides.  Sempre s’han de treure els parts seuques o les marcides, perquè debiliten la planta.

Podeu posar un cop al mes un fungicida/insecticida ecològic. D’aquesta manera feu forta la planta i si hi va alguna abella (apis mellifera) o qualsevol altre himenòpter apòcrit no les mata.  Els apòcrits  són un subordre d’insectes himenòpters, que inclou nombroses famílies, comprenent vespes, abelles i formigues. Són les formes més avançades dels himenòpters. Els apòcrits es divideixen tradicionalment en dos grups sense categoria: els Parasitica i els Aculeata.  Les formigues poden molestar, però les abelles són vitals per l’ecosistema (que no és poca cosa), així que, benvingudes siguin!  Els podeu preparar un niu on poder anar a posar els ous. Ajudareu a la seva proliferació en zones urbanes. El romaní i l’espígol són de les varietats del Mediterrani que més agraden a les abelles.  Així com les sàlvies.  Un win win: vosaltres teniu plantes que tenen fragàncies i que són molt resistents i elles tenen menjar.

Lavabo amb molta llum decorat amb plantes, sansiviera, spatifillium, heures. Pantes que necessiten humitat i llum indirecta

Lavabo amb molta llum decorat amb plantes, sansiviera, spatifillium, heures. Pantes que necessiten humitat i llum indirecta

Doneu al romaní i a l’espígol un bon test. La terra barrejada amb pedretes per donar a la planta un bon drenatge (obligatori per aquestes espècies, l’excés d’aigua les mata). Si els doneu un bon test, fareu que les les arrels baixin a buscar l’aigua i així s’enforteixen.  Potencieu la proliferació d’arrels  que les fa menys dependents.  Han d’estar al sol. Comenceu per ubicar-les a sol i ombra. O al sol de la primavera. De cara a l’estiu ja estaran adaptades al sol.  S’han d’aclimatar perquè, en general, són cultivades als vivers on tenen molta llum però no sol directe.

Truqueu al florista si us heu de proveïr. Us aconsellarà segons les vostres condicions i l’ajudareu en aquests moments complicats. Un altre win win.

Font del regne animal: Viquipèdia

Fotografies: Huy Phan

Post a comment