El llimoner i el seu manteniment

Llimoner

El llimoner i el seu manteniment

Característiques del llimoner

El llimoner, o Citrus x limon, que és el seu nom científic, és un arbre de fulla perenne que pot arribar a medir 6 metres i viure fins a 60 o 70 anys, així que un cop a començat a donar fruits, es pot dir que el llimoner t’acompanyrà al llarg de tota la vida.

Existeix una gran  varietat o tipus de llimoners, tot i que el cultiu més extens és el de l’Eureka, que té un gran creixement durant toda la temporada. En tant que té un manteniment  no massa exigent, però es necessari tenir en compte uns quants punts per tal que pugui tenir un bon desenvolupament.

Clima

Comencem l’explicació de  com cuidar un llimoner parlant sobre el clima, doncs és, probablement, un de los punts més importants. Es tracta del cítric menys tolerant al fred de tots, pel que necessita un clima en el que las gelades no siguin ni habituals ni prolongades. Una exposició por sota dels -3 ºC de manera no puntual provocarà  danys greus a la majoria d’arbres. La temperatura ideal és d’entre 17 ºC i 28 ºC.

En aquest sentit, hi ha varietats una mica més tolerants al fred;  la Ponderosa o la Yuzu, popular al Japó i Corea dels quals el seus fruits estan amig camí entre la taronja xinesa i el pomelo.

Durant l’hivern, un de los punts més importants del mantenimient del llimoner consisteix en tapar l’arbre amb plàstic d’hivernacle o d’algún material transpirable que deixi passar la llum solar o moure’l a un interior.

Ubicació i llum

Aquests arbres necessiten una ubicació protegida del fred i exposats a la  llum solar directa, doncs necessiten grans quantitats de sol.

Es possible cultivar un llimonero en test, tot i que lógicament creixerà menys y donarà menys fruits. En aquest cas, li hem de donar un test bastant àmplia i ubica’l al sol directe la major quantitat d’hores possible.

Tipus de sol i abonament pel llimoner

Com que és un arbre que demana molta humitat, és molt important que plantem el llimonero en una zona con un molt bon drenatge, de manera que los regs freqüents no arribin a entollar la terra. Per tant, la terra ideal tan si està plantat a terra com si està plantat en un test, és la terra semilleugera, de pH neutre i rica en matèria orgànica.

A més, requerirà  d’un supement habitual de més matèria orgànica per tal que pugui seguir creixent i donar fruits. Es pot fer posant humus de cuc o abonament específic per llimoners durant tot l’any, especialment durant els mesos més càlids.

Reg del llimoner

Pel que fa al reg , tal i com hem dit ha de ser freqüent, mantenint un  cert nivell d’humitat a la terra doncs aquest arbre no tolera les sequeres. Els mesos més càlids serà necessari regar al menys cada 48 hores, espaiant els regs el doble de temps durant els mesos freds.

Poda del llimoner

S’ha de podar el llimoner a finals d’hivern principi de primavera.

Poda del llimoner

La poda és molt important a l’hora de saber com mantenir un llimoner. Igual que a la resta darbres fruiters, se li ha de fer podes de formació durant els primers anys per tal de donar-li l’estructura que volguem. I, a part, les podes de mantenimient a cada temporada per netejar la planta debranques que creixen en direccions indesitjades o de partes en mal estat. En aquesta última poda s’aconsella també treure branques perquè la llum arribi a totes les parts de  la copa , tot i que sempreés preferible realitzar podes suaus i no molt agressives.

I quan és millor moment? El moment óptim és a finals d’hivern i principis de primavera, quan les gelades ja han passat i encara no ha començat la seva època de creixement.

llimones

Com fer que el llimoner ens doni fruits

A no ser que estigui infestat per alguna plaga, el llimoner hauria de fer llimoner sense problemes si segueixes tots els punts que hem comentat. Resumint; si vols que el teu llimoner et doni llimones és especialment important asegurar-te que no està passant fred, que rep l’aigua necessària i que té un suplement de matèria orgànica i abonament ric en magnesi i fòsfor.

Post a comment